Geocache Types

Hier kan je alle soorten geocaches vinden.

Traditional cache

traditionalEen traditional cache is de originele cache variant. Het is meteen ook de meest evidente variant. Traditional caches bestaan uit een container die verstopt is op de opgegeven coördinaten. De grootte van de container kan verschillen maar elke container zal steeds minimaal een logboekje bevatten. Grotere containers bevatten mogelijk ook ruilspulletjes en trackables.

 

Mysterie- of puzzelcaches

mysterieDe “verzamelbak” onder de cachesoorten. Deze vorm van caches kunnen al-dan-niet ingewikkelde raadsels bevatten die moeten worden opgelost om de eindcoördinaten te bepalen. Door de toenemende creativiteit onder de geocachers is deze soort ook de kraamkamer van nieuwe en unieke uitdagingen.

Multi-cache

multiEen multi-cache (\”multi\”) bestaat uit twee of meer locaties, de eindlocatie is een fysieke container. Er zijn vele variaties, maar de meeste multicaches hebben een hint om de tweede cache te vinden, en de tweede cache heeft hints om de derde te vinden, enzovoort. Een offset cache (waarbij je naar een locatie gaat en daar hints krijgt naar de werkelijke cache) wordt beschouwd als een multi-cache.

EarthCache

earthcacheEen Earthcache is een speciale plaats die mensen kunnen bezoeken om iets te leren over een uniek geologisch kenmerk of aspect van onze aarde. EarthCaches bevatten educatieve uitleg en details over waar de locatie (lengte-en breedtegraad) zich bevindt. Bezoekers van EarthCaches kunnen zien hoe onze planeet door geologische processen is gevormd, hoe we omgaan met ecosystemen en hoe wetenschappers bewijzen verzamelen om meer over de aarde te kunnen leren. Voor meer informatie over EarthCaches, bezoek http://www.earthcache.org/.

Letterbox hybride-cache

letterboxLetterboxing’ is een andere, oudere manier van schatzoeken. Het gebruikt aanwijzingen in plaats van coördinaten. In sommige gevallen heeft de eigenaar van zijn of haar cache zowel een letterbox als een geocache gemaakt en staan de coördinaten op geocaching.com. Als er een stempel in de Letterbox hybride-cache zit is deze NIET bedoelt om te ruilen. De stempel moet in de cache blijven zo dat bezoekers het kunnen gebruiken om hun log te stempelen. Lees meer over letterboxing op Letterboxing North America.

Event cache

eventEen eventcache is een bijeenkomst van lokale geocachers of geocachingorganisaties. De eventpagina specificeert een tijd voor het evenement en geeft coördinaten voor zijn locatie. Als het evenement is afgelopen, wordt het gearchiveerd.

 

Cache In Trash Out Event (CITO)

citoCache In Trash Out (CITO) is een activiteit die nauw verbonden is aan geocaching. Tijdens het geocachen, verzamelen we zwerfvuil langs de paden en gooien het netjes weg. Cache In Trash Out Events zijn grote schoonmaak evenementen die voordelen bieden voor de gehele samenleving. Activiteiten tijdens zo’n event kunnen bijvoorbeeld zijn: opruimen in de natuur, verwijderen we onkruid, we planten bomen en planten of onderhouden we wandelpaden.

Mega-event cache

megaEen mega-eventcache is een eventcache die bezocht werd door meer dan 500 bezoekers. Veel mega-events bieden geocachers een dagprogramma aan. Er zijn soms zelfs meerdere dagen met additionele activiteiten rond het mega-event. Deze grote events trekken geocachers uit de gehele wereld en worden vaak jaarlijks gehouden.

Giga-Event Cache

gigaDit is een van de zeldzaamste geocache types beschikbaar. Een GigaEvent Cache is een evenement dat wordt bijgewoond door 5000+ mensen. Deze gebeurtenissen zijn vergelijkbaar met Megaevenementen en de activiteiten kunnen , een aantal dagen duren en worden meestal jaarlijks gehouden. Aangezien Giga-Events zo zeldzaam zijn, trekken ze geocachers van over de hele wereld.

Wherigo™ cache

wherigoWherigo is een toolset voor het creëren en het spelen van GPS avonturen in de echte wereld. Door het integreren van een Wherigo beleving, ook wel cartridge genoemd, en het vinden van een cache, kan de geocache zoektocht een nog rijkere ervaring zijn. Wherigo biedt geocachers de mogelijkheid om een interactie aan te gaan met fysieke en virtuele elementen, zoals voorwerpen of personen, terwijl ondertussen nog steeds een fysieke geocache container moet worden gevonden. Een voor Wherigo geschikt GPS-apparaat is nodig om een cartridge af te spelen. Meer informatie kan gevonden worden op Wherigo.com.

Geocaching HQ Geocache

HQ_De Geocaching HQ Geocache bevindt zich in Geocaching HQ in Seattle, Washington. Geocachers die het hoofdkantoor willen bezoeken om de geocache te loggen dienen minimaal 48 uur tevoren een afspraak te maken via hqvisits@geocaching.com. Afspraken maken het mogelijk dat het werk op Geocaching HQ goed door kan gaan. Bezoeken zijn mogelijk van dinsdag t/m vrijdag, van 14.00 tot 15.00 uur. Om optimaal van het bezoek te genieten adviseren wij je om je bezoek op vrijdag te plannen.

GPS Avonturen Doolhof expositie

mazelogo_cachetypeEen GPS Adventures Maze Exhibit Cache (GPS Avonturen Doolhof expositie) vertegenwoordigt het bijwonen van de GPS Adventures Maze Exhibit of een regionale variant hiervan. GPS Adventures Mazes zijn ontworpen om mensen van alle leeftijden, door middel van interactieve wetenschappelijke ervaringen, iets te leren over GPS-technologie en geocaching.

Lab Caches

LabCacheWelkom bij het Geocaching HQ, afdeling onderzoek en ontwikkeling. Een lab-geocache is een experimentele en bijzonder zeldzame soort geocache. Deze geocaches zijn voor ons een manier om, vaak op elementair niveau, nieuwe ideeën te testen waarmee we het geocachen nog beter maken. Door jouw vondst van een lab-geocache help je ons de toekomst van geocaching vorm te geven.

Gegrootvaderde (historische) cachesoorten

Deze cachesoorten zijn nog steeds beschikbaar om te vinden. Echter kunnen er geen nieuwe meer worden aangeboden op geocaching.com. De reden hiervoor verschilt per cachesoort.

Virtuele cache

virtualEen virtuele cache is een cache die bestaat in de vorm van een locatie. Afhankelijk van de cache “plaatser”, kan een virtuele cache een vraag zijn over een locatie, een interessante plek, een taak, enz. De beloning voor deze caches is de locatie zelf en het delen van informatie over je bezoek. Vanwege de aard van deze geocaches, moet je daadwerkelijk naar de locatie gaan en de coördinaten verwerven, voordat je kunt loggen. Bovendien, hoewel vele locaties interessant zijn, moet een virtuele cache bijzonder genoeg zijn om het loggen van een bezoek te rechtvaardigen. Nieuwe virtuals worden nu beschouwd als waymarks op Waymarking.com.

Webcam cache

webcamDit zijn caches die gebruik maken van bestaande web-camera’s geplaatst door personen of instanties die verschillende gebieden zoals parken of wegomstandigheden monitoren. Het is de bedoeling om je bezoek te loggen door voor de camera te gaan staan. De uitdaging is echter dat je een vriend moet bellen die vervolgens de website moet opzoeken die de camera opname weergeeft waar jij op staat. Deze camera opname moet opgeslagen worden en kan vervolgens gebruikt worden om de cache te loggen. Als je technisch goed onderlegd bent kun je gebruik maken van je draadloze modem en sla je de afbeelding zelf op op je laptop. Nieuwe webcamcaches bevinden zich nu in de Web Camera categorie op Waymarking.com.

Project A.P.E cache

apeIn 2001 werden veertien geocaches geplaatst in samenhang met 20th Century Fox om de film Planet of the Apes te ondersteunen. Elke cache vertegenwoordigde een fictief verhaal waarin wetenschappers een Alternative Primate Evolution (A.P.E.) onthulden. Deze caches werden gemaakt met behulp van speciaal gemarkeerde munitie containers. Elke cache had een origineel rekwisiet uit de film. Slechts één Project A.P.E. cache bestaat vandaag nog.

10 Jaar! eventcache

10YearsEen 10 Jaar! eventcache was een speciale cachesoort voor events gehouden tussen 30 april en 3 mei 2010, om 10 jaar geocachen te vieren.

 

Locatieloze (omgekeerde) caches

locationlessLocatieloze caches kunnen worden beschouwd als het tegenovergestelde van een traditionele cache. In plaats van het vinden van een verborgen doosje, krijg je de opdracht om een specifiek object te lokaliseren en zijn coördinaten te loggen. Nieuwe locatieloze caches zijn terug te vinden op Waymarking.