1 min read

ANWB Praatpaal #232

ANWB Praatpaal #232

Het was 57 jaar de reddingsboei voor automobilisten met pech. De praatpaal. Maar door de komst van de mobiele telefoon is hij overbodig geworden.

De iconische praatpalen langs de Nederlandse wegen zijn met pensioen. Na bijna 60 jaar trouwe dienst zijn ze buiten werking gesteld.

Op 1 juli 2017 namen we afscheid van de praatpalen langs de rijkswegen in Nederland.
Hiermee verdwijnt een herkenbaar icoon uit het Nederlandse landschap en wordt een tijdperk afgesloten dat in totaal 57 jaar heeft geduurd.

Het idee om een netwerk van telefoonposten langs de doorgaande wegen te plaatsen dateert al uit de jaren dertig. In 1970 besloot Rijkswaterstaat een landelijk netwerk op te zetten.

De eerste praatpalen verschenen in 1970 langs Rijksweg 28 tussen Hoevelaken en Zwolle. Het totale aantal zou uiteindelijk oplopen tot 3300 stuks in 2017. De praatpaal bleek een goed communicatiemiddel bij autopech en ongelukken. Wie met de paal belde, kreeg antwoord en hulp via de ANWB-alarmcentrale.

Toen de mobiele telefoon gemeengoed werd, nam de populariteit van de praatpaal af. Op 1 juli kregen ze een afdekhoes met de tekst “buiten gebruik”, daarna verdwenen ze in de periode tot 1 oktober geleidelijk uit beeld.

ANWB Praatpaal #232 heeft een nieuw leven gekregen, namelijk als geocache https://coord.info/GC6MYB9!